Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief

Avondje brainstormen op 14 maart

Wij mochten bijna twintig belangstellenden begroeten op onze brainstormavond. Gepraat zou er gaan worden over de toekomst van onze boekhandel en de centrale vraag daarbij luidde: wie heeft het gouden ei in bezit die het voortbestaan van Post Scriptum tot in de lengte van jaren, nee decennia, laat voortduren.

Wij zochten hiervoor een vrijdagavond uit die niet toevallig in de Boekenweek viel. Om de aanwezigen wat aan elkaar te laten wennen, speelden wij een leuk boekenquizje. Welke bekende schrijver is onlosmakelijk verbonden aan Oost-Vlieland? Die dichter, hoe heet-ie ook alweer?

Er stonden veel van deze o-ja-vragen op de rol en de uiteindelijke winnaar zou met twee kaarten voor het Boek&Bal huiswaarts keren. Tenminste als hij/zij zou willen. En dat bleek toch tegen te vallen...

Het werd een gedenkwaardige avond; heel gezellig en besprenkeld met wijn. Nee, het gouden ei is ons niet aangereikt, maar wij kunnen wel een goudkleurige omelet samenstellen van alle ideeën die werden aangereikt. Wij, de medewerkers van Post Scriptum, hielden er een warm gevoel aan over. En was jij er niet bij en wil je toch nog een bijdrage in de ideeënbus deponeren? Schiet gerust één van onze medewerkers aan!


Donderdagavond lezing Lucas Wenniger over gekke beeste

stinkende scharrelpapegaaiDe stinkende scharrelpapegaai is het boek waarin onderzoeksarts en bioloog Lucas Wenniger heel veel dieren beschrijft die de door de mazen van de evolutionaire selectie zijn geglipt. Neem die stinkende scharrelpapegaai die alleen in Nieuw Zeeland voorkomt. Een log beest met vleugels en een papegaaienkop die nauwelijks vijanden kent en dit is maar goed ook, want snel uit de poten komen, lukt hem niet. De kakapo zoals hij heet is traag en onhandig.

Wil je meer weten over de kakapo? Dan moet je donderdagavond naar het Stedelijk Gymnasium komen waar Lucas Wenniger om 20.00 uur begint te spreken over bizarre schepselen. Een leerzame avond over salamanders die tijdens hun leven jong blijven, antivriesvissen die alleen in een ijskoude omgeving kunnen leven, het dappere beerdiertje dat je amper met het blote oog kunt waarnemen, maar een extreme kracht bezit en nog veel meer.

De lezing is gratis bij te wonen, maar geef je wel van tevoren op in onze boekhandel info@postscriptum.nl of bij lezingen@stgs.nl.

Een leuk filmpje over de kakapo zien kan hier.


De laatste Lunchlezen van het seizoen

pristinaMet zijn roman Op zee maakte Toine Heijmans in 2011 een verpletterend debuut. Niet alleen werd het boek verfilmd, het ontving ook de prestigieuze Prix Médicis étranger. Voor de organisators van Lunchlezen een goede reden de succesvolle schrijver uit te nodigen voor een lezing die toch vooral zal gaan over zijn nieuwe roman PristinaDit boek gaat over een ambtenaar die als taak heeft illegalen op te sporen en ze voor te bereiden op een terugkeer naar het vaderland. Het brengt hem op het Waddeneiland Vlieland waar hij op zoek is naar Irin Past. Zal zij de eerste zijn die hem de baas is?
In de burgemeester van het eiland herkennen wij moeiteloos Yorick Haan, onze oud-wethouder en tot voor kort burgervader van de Vlielanders. Voor hem is een grote rol weggelegd!

Lunchlezen vindt plaats op zondag 30 maart bij boekhandel Post Scriptum. De aanvang is 12.00 uur en de entree bedraagt € 7,50. Dit is inclusief een lichte lunch.


Lees meer

Boekentips

kroniek perdepoortKroniek van Perdepoort
Anna Louw

Het zijn maar drie dagen uit het leven van de familie Lotriet, maar er komen jaren van bloei en neergang aan de lezer voorbij. Koos Lotriet is de stamvader die een bloeiend bedrijf neerzet op hun boerderij Perdepoort en zolang hij daar de leiding heeft is er niet veel aan de hand. Het begint pas na zijn dood als zijn twee oudste zoons het besluit te nemen vader koos en zijn vrouw op te graven omdat de begraafplaats beter benut kan worden als landbouwgrond. Dit is de eerste dag die beschreven wordt, de twee andere dagen gaan vooraf aan de herbegrafenis. Machtsmisbruik en hoogmoed zijn de twee zondes waarmee de oudste zoons gezegend zijn. Tegenover elkaar en ten opzichte van de kleurlingen die als knechten op het land werken. Alle broers hebben overigens last van één of meerdere hoofdzondes. Eén is drankzuchtig en heeft een zoon bij zijn zwarte huishoudster. Een jongen overigens die omgekomen is bij een ongeval en toevallig dezelfde dag als Koos Lotriet begraven gaat worden. Een andere zoon is lui en de jongste, een gemankeerd priester, gaat ten onder aan wellust en vergrijpt zich aan zijn nichtje.

Alles bij elkaar wordt hier een prachtige kroniek opgediend. Eén om langzaam te verorberen.


Wat hebben wij nog meer gelezen?

-   Jess Walter Schitterende ruïnesschitterende ruines
-   Hanna Kent De laatste rituelen
-   Jannie Regnerus Het lam
-   Lisa Gardner In haar naam
-   J.D. Robb Vermoord naakt
-   Pierre Lemaitre Alex
-   Jane Casey De vreemde bekende
-   Andrea Molesini Niet alle smeerlappen komen uit Wenen
-   Pauline Genee Duel met paard
-   Bill Cheng Als de hond het spoor kruist
-   Eliot Perlman Wat nooit is verteld
-   Eva Meijer Dagpauwoog

Klik op de titels voor een recensie.


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter