Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsupdate

Zaterdag 1 november Josua Ossendrijver

verdoezeld verledenIn veel gevallen is het duidelijk wie de slachtoffers van de Holocaust waren. In het geval van Josua Ossendrijver is dat lange tijd onduidelijk geweest. Op 67-jarige leeftijd heeft hij de ontdekking gedaan die zijn leven veranderde. Tot dat moment heeft Josua altijd een ‘unheimisch’ gevoel gehad. Hij voelde dat er iets niet goed zat. In Verdoezeld verleden gaat Josua op zoek naar zijn josuawortels.

Op vrijdag 31 oktober is de besloten presentatie van het boek. Zaterdag 1 november is het van 14.00 tot 16.00 uur mogelijk om met Josua in gesprek te gaan en om hem te vragen om zijn boek te signeren.


2 november - Lunchlezen met Jannah Loontjens

misschien wel nietMisschien wel niet beschrijft vier dagen uit het leven van Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin social media en een grote keuzevrijheid het leven veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken. We chatten, WhatsAppen, twitteren, Facebooken en worden online verliefd .Deze enkele dagen uit Mascha’s leven schetsen een hedendaags beeld waarin velen zich zullen herkennen. Ze beleeft losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze de strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden. Misschien wel niet is een uitzonderlijk rijke roman, waarin niet alleen de lotgevallen van een jonge vrouw worden beschreven, maar ook de belangrijke thema’s van deze tijd worden behandeld – een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om te durven kiezen.

jannahJannah Loontjens is in Denemarken geboren, ze groeide op in Zweden en Nederland.
Haar eerste roman, Veel geluk, die zich deels in Zweden afspeelt en deels in Den Haag, is in januari 2007 bij Prometheus verschenen. Haar tweede, enthousiast onthaalde roman Hoe laat eigenlijk verscheen in januari 2011 en werd genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs.
De dichtbundel Varianten van nu verscheen in 2002 bij Bert Bakker, haar tweede bundel Het ongelooflijke krimpen in 2006 bij Prometheus. In 2013 publiceerde ze de dichtbundel Dat ben jij toch bij Ambo, alsook de essaybundel Mijn leven is mooier dan literatuur.
Bij Ambo|Anthos verscheen ook haar derde roman Misschien wel niet.
Naast haar schrijverschap, doceert Loontjens filosofie en literatuuranalyse aan ArtEZ.
In 2012 promoveerde ze bij de leerstoelgroep Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze begon als filosofe, studeerde af op Heideggers denken over Hölderlin en studeerde tevens een jaar filosofie in New York aan de New School for Social Research.
Loontjens schrijft recensies voor de Volkskrant, veelal over Scandinavische literatuur, en poëzierecensies voor Awater.
Eerder schreef ze over poëzie en filosofie voor o.a. De Groene Amsterdammer

Bezoek voor meer informatie over Jannah en haar werk www.jannahloontjens.nl

Klik hier voor de recensie van Misschien wel niet.

Aanvang 12:00
Kaartjes kosten € 7,50

De rest van het Lunchlezenprogramma ziet er als volgt uit:

7 december - Jaap Robben over Brik
4 januari - Annegreet van Bergen over De gouden jaren
1 februari – Ernest van der Kwast over De ijsmakers
1 maart – Rosita Steenbeek over Rose

Kaartjes zijn te verkrijgen in de boekhandel en kosten €7,50 per stuk (met uitzondering van 1 maart, dan kost het kaartje €10,- ). Tevens is een passe-partout te verkrijgen voor €32,50.


Lees meer

Korte lontjes en lange vingers

korte lontjes en lange vingersBinnenkort verschijnt een nieuw Schiedams politieboek. Oud-politieman Chiel Wilbrink selecteerde, met behulp van collega’s, verhalen voor het boek Korte lontjes en lange vingers. Het zijn voorvallen die verschillende (oud-)Schiedamse politiemensen als professionals, maar zeker ook als mens hebben meegemaakt. Korte lontjes en lange vingers bevat korte verhalen, zowel hilarisch als emotioneel of juist spannend. Het boek geeft een kijkje in de beleving van politiemensen in de praktijk. Het zijn gebeurtenissen die zich in Schiedam of het grensgebied daarvan hebben afgespeeld.
Korte lontjes en lange vingers is verkrijgbaar vanaf 1 november voor €19,50.


28 november - Groenweegje - Fred Martin

groenweegje4 november verschijnt het boek Groenweegje - Schiedam rond 1900 - Herinneringen en prenten van Johan Töns (1890-1959), prijs €24,90
Johan Töns, schilder/tekenaar uit passie en beoefenaar van twaalf ambachten uit noodzaak, noteerde eind jaren ’50 zijn herinneringen aan het Schiedam van zijn jeugd. Niet omdat hij zijn memoires wilde opstellen, maar omdat zijn neuroloog hem na een beroerte adviseerde om veel te schrijven; dat was goed voor de motoriek in zijn hand. Daarom schreef hij 26 schoolschriften vol met anekdotes. Die notities van een gewone Schiedammer met een scherpe blik zijn nu, een halve eeuw na zijn dood, in hun historische context geplaatst.
Samen met hem zijn we ooggetuigen van grote gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog of de enorme brand die de Kraton en de Palmboommolen in de as legde. Maar we zien ook de Schiedamse kermis en het leven van alledag in de stad, en wandelen door de polder. We volgen Johan op zijn weg naar school en kijken naar de schutterij die naast zijn geboortehuis oefende. En we maken via hem kennis met al lang vergeten stadgenoten uit die tijd.
De verhalen zijn rijk geïllustreerd met foto's en krantenberichten van rond de vorige eeuwwisseling, maar vooral ook met nooit eerder gepubliceerde tekeningen en schetsen die Johan zelf heeft gemaakt.

Vrijdag 28 november geeft schrijver Fred Martin een lezing over het boek Groenweegje.
Aanvang is 20:00 uur en de toegang is gratis.  


Recent verschenen - Rood leer op wilgenhout

rood leer op wilgenhoutIn Rood leer op wilgenhout spreken de auteurs Harry Oltheten en Jacob-Jan Esmeijer elf bekende(re) Nederlanders over (hun liefde voor) cricket. Niet alleen cabaretiers, maar ook politici, dichters en sportanalytici nemen ons mee in hun cricketobservatie, -inzicht en -obsessie. Zo ontbreekt in het gloednieuwe Nederlandse cricketboek Erik van Muiswinkel niet, en wordt hij daarbij bijgestaan door ’s Neerlands dichter Arjen Duinker, Bart Chabot en Mike Boddé. Een veurweurd van Jort Kelder ontbreekt daar niet bij. Ook de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse cricketelftal AB de Villiers richt het woord in onvervalst Afrikaans tot de lezers. Daarnaast zijn er schitterende zwartwit foto’s gemaakt door het Nederlandse fototalent en tevens fervent cricketster Nathalie Hennis.

Het boekje kost €19,95 en u ontvangt een gratis exemplaar van The ultimate one-day cricket match, een boekje over de wedstrijd tegen Australië tijdens het WK van 2007.


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter