Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsupdate april 2016

Donderdag 21 april - Cultuurcafé Doeleplein 1

Volgende week is het de eerste keer CultuurCafe DoelePlein1.

#ccdp1 (cultuurcafé doeleplein 1) is een initiatief van de Stichting Artes Cumulatae, ook organisator van de jaarlijkse Nacht van de Geschiedenis in Schiedam. Reinard Maarleveld (ook voorzitter Historische Vereniging Schiedam, eigenaar van website www.geschiedenis.nl), Marco Spruit Bleeker (o.a. Nacht van de Geschiedenis en lid van Zakkendragersgilde St. Athonis) en Marianne Ames (hoofdredacteur ‘Scyedam’, bestuurslid Opera aan de Schie) willen met het cultuurcafé bijzondere aspecten van Schiedam over het voetlicht brengen. Voorop staat hun liefde voor de stad én voor een avond vol reuring, spraakmakende interviews en live muziek. In Schiedam is het goed toeven!

Cultuurcafé is voor hen een ruim begrip: het kan gaan om sport, politiek, jongeren, geschiedenis en evenementen. Gasten vertellen over hun passie, de columnist geeft zijn visie, de boekhandelaar vertelt over zijn top drie en musici breken door. Dat is #ccdp1 in een notendop.

Maar alles staat of valt met een aandachtig publiek. Dus kom op donderdagavond 21 april naar de St. Joris Doele voor de primeur van #ccdp1. Inloop vanaf 19.30 uur, eindtijd van het programma is 22.00 uur met aansluitend borrel met live muziek.
Entree is €10, maar met de kaarten die o.a. bij onze boekhandel liggen is het gratis. Kom ze dus afhalen! Op de avond zelf zal Gerben vertellen over drie indrukwekkende boeken die hij de afgelopen tijd heeft gelezen.

Kijk voor meer informatie op http://ccdp1.nl/


Vrijdag 20 mei - Philip Dröge over Moresnet


Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap). Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet: Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

Aanvang 20;00 uur
Entree € 5,00
Graag reserveren


Lees meer

Rotterdam frontstad


Recent verscheen het boek Rotterdam frontstad over de meidagen in 1940.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 wordt Rotterdam op bruuske wijze de oorlog ingesleurd. Bommen vallen op vliegveld Waalhaven. Kort daarna dalen Duitse parachutisten uit de lucht en nemen samen met andere goed voorbereide luchtlandingstroepen het vliegveld in. Op de Maas landt een eskader watervliegtuigen van waaruit Duitse soldaten in rubberbootjes naar de kant peddelen. Ze hebben haast.
Rotterdam vervult een sleutelpositie in de Duitse opmars. Het bezit van de Maasbruggen is van vitaal belang voor de achterop volgende troepen. Hitler wil dat de Vesting Holland zo snel mogelijk in Duitse handen valt. Daarvoor is een spectaculaire luchtlandingsoperatie bedacht. De verrassing is voor de Rotterdammers volledig. Zij hebben geen idee wat oorlog is, maar leren snel bij. Tegen heug en meug zitten ze vanaf het eerste uur midden in de frontlinie. Vijf beklemmende dagen van verbitterde strijd volgen, eindigend in het bekende vernietigende bombardement.
Aan de hand van nieuwe bronnen en tientallen nooit gepubliceerde foto’s en documenten vertelt Gerard Groeneveld het verhaal hoe de oorlog naar de Maasstad kwam. Rotterdam frontstad beschrijft een indringende geschiedenis waarin de persoonlijke verhalen de boventoon voeren: van Nederlandse en Duitse soldaten, maar vooral ook van de tussen het geweld gevangen burgers.

Het boek is bij ons te koop en kost €29,50


Vrijdag 3 juni - PS-avond


Noteer vrijdag 3 juni alvast in de agenda want dan vindt onze jaarlijkse PS-avond plaats.
Dit jaar extra speciaal want het is 15 jaar PS!
Om dit te vieren hebben wij een aantal auteurs en muzikanten uitgenodigd die een bijzondere band met onze boekhandel hebben.
Wij verklappen nog niet wie dit zijn, maar het gaat ongetwijfeld een geslaagde avond worden!


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter