Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsupdate november

Vrijdag 27 november - Anne Folkertsma over Fallada

 
Aanstaande vrijdag organiseren we een avond rond het verschijnen van de biografie van Hans Fallada, één van de auteurs die Ruud het meest waardeert. Biografe Anne Folkertsma zal spreken over zijn bewogen leven en werk.

De onlangs wereldwijd herontdekte Duitse auteur Hans Fallada (1893-1947) leidde een dramatisch leven, waarop de geschiedenis een duidelijk stempel drukte. Hij vertelde voor en over ‘de kleine man’, wiens gevoelens en gedachten hij als geen ander verwoordde.
Anne Folkertsma geeft op basis van Fallada’s briefwisselingen, memoires en dagboeken een intrigerend beeld van een publiekslieveling en zijn literaire werk, van een volksschrijver, die met zichzelf worstelde – en die onder de nazi’s in het Derde Rijk en in het naoorlogse Oost-Duitsland steeds meer tot speelbal werd van de tijd waarin hij leefde.

Anne Folkertsma herzag voor Cossee de vertalingen van Fallada’s klassieke romans Wat nu, kleine man?De drinker en Alleen in Berlijn. Zij vertaalde van Hans Fallada In mijn vreemde land. Berichten uit de gevangenis, 1944, boek van de maand oktober 2013 in dwdd, en Een waanzinnig begin. Voor haar vertaalwerk ontving ze in 2015 van de Kunststiftung Nordrhein-Westfalen de Straelener Förderpreis. 

Aanvang 20:00 uur
Toegang € 2,50


Lees meer

Vrijdag 11 december - Paul Zuidgeest en muziek van Bert Blase & Hans Trompert


Vrijdag 11 december ontvangen wij maar liefst drie gasten in onze winkel. Schrijver Paul Zuidgeest zal bij ons komen vertellen over zijn boek Oostwaarts - Op de fiets van Rotterdam naar Singapore. Een boek over het grote avontuur en de ultieme vrijheid. Samen met een Belgische vrouw stapte hij in Rotterdam op de fiets met als einddoel Singapore. Onderweg kamperen ze wild langs de Zwarte Zee, ervaren ze de gastvrijheid van het Iraanse volk om vervolgens tot wanhoop gedreven te worden in Turkmenistan. Ze fietsten via de indrukwekkende Zijderoutesteden en werden in China diverse malen van hun bed gelicht. Eenmaal in Singapore aangekomen, zit de reis er nog niet op. Op één van de grootste containerschepen die er in de wereld bestaan, voeren ze vandaar in drie weken terug naar huis.
Het is een verhaal over de elementaire dingen van het leven: het broze evenwicht tussen vreugde en wanhoop, de strijd tussen zekerheid en vertrouwen en de vrijheid die onlosmakelijk verbonden is met kwetsbaarheid. Maar het is vooral een verhaal over het realiseren van een lang gekoesterde droom, een droom die zijn leven voorgoed veranderd heeft.

De tweede en derde gast van de avond zijn Hans Trompert, u waarschijnlijk wel bekend van onze PS-avonden, en Bert Blase. Zij hebben samen een cd uit gebracht onder de titel Als de draak de kop opsteekt die deze avond gepresenteerd zal worden. De cd bestaat uit liedjes van Hans Trompert met als basis gedichten van Bert Blase, die niet alleen burgemeester van Vlaardingen is, maar ook schrijver en dichter.
Samen zullen zij verhalen, gedichten en liedjes ten gehore brengen.
De cd is uiteraard bij ons te koop en kost € 14,99.

Aanvang 20:00 uur
Toegang is gratis
Graag reserveren


Zondag 13 december - Hagar Peeters

 
Hagar Peeters (1972) debuteerde in 1999 met de dichtbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag. In 2003 verscheen Koffers Zeelucht, dat werd bekroond met een drietal prijzen. Daarna verschenen nog de bundel Loper van licht en de bloemlezing Wasdom. In september verscheen haar debuutroman Malva, waarover de literaire pers lovend schreef. Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hagar Peeters laat Malva na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft haar een stem, en een fascinerend naleven waarin ze zielsverwanten ontmoet met wie ze, even wijs als geestig, het leven op aarde becommentarieert. Malva probeert met hen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn.

Klik hier om meer te lezen over Hagar Peeters

Aanvang 12:00 uur
Toegang €7,50 (incl. lichte lunch)


Lees meer

Zaterdag 19 december - Hugo Borst


Onlangs verscheen van Hugo Borst het boek Ma over zijn dementerende moeder.
Een boek over de band tussen moeder en zoon en de impact van dementie.
Ter ere van dit boek zal hij zaterdag 19 december van 12:00 - 13:00 in onze boekhandel signeren.


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter