Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Nieuwsbrief december 2017 Lunchlezen met Sanneke van Hassel, Sjostakovich in 't Huis te Poort, Eindejaarsactie en nog veel meer

Nieuwsbrief december 2017 Lunchlezen met Sanneke van Hassel, Sjostakovich in 't Huis te Poort, Eindejaarsactie en nog veel meer

zondag 10 december - Lunchlezen met Sanneke van Hassel

Als er iemand in Nederland koningin van het korte verhaal genoemd mag worden, dan is het Sanneke van Hassel (1971). Toch schuwt zij het langere werk ook niet, getuige haar roman Nest uit 2010. Deze krijgt een opvolger met Stille grond. Op een veldje midden in de stad ligt daklozen- en verslaafdenopvang Smallenburg. Hier werkt Johannes met de meest schrijnende gevallen. Toch verlangt hij steeds vaker naar de weilanden en stilte van zijn jeugd. Vanuit haar flat aan de overkant kijkt Landa met haar baby op de arm naar het rommelige complex. Ze droomt van een parkje met rozenstruiken en schommels, en wil dat de opvang verdwijnt. Als haar plannen op niets uitdraaien, zoekt ze contact met leden van de Volkspartij en smeedt een gewaagd plan. In Stille grond tekent Sanneke van Hassel met scherp observatievermogen personages uit verschillende sociale groepen in de stad. Op lichte en heldere toon onderzoekt ze de drijfveren en angsten van Johannes en Landa, die in het gevecht met hun omgeving uiteindelijk bij zichzelf uitkomen. Een roman over verdraagzaamheid en het verlangen iets te betekenen voor de mensen om je heen.

zondag 10 december 2017 aanvang 12 uur

entree € 8,00 (incl. lichte lunch)

 

 

 


Vrijdag 15 december Vertelconcert: 'Het tumult van de tijd' - naar Julian Barnes' roman over Sjostakovich

vertelconcert Leven onder een tiran met Lidy Blijdorp op cello, Tobias Borsboom op piano en Rens van Hoogdalem in de rol van verteller.

In 2016 verscheen de roman The Noise of Time van Julian Barnes, in het Nederlands vertaald als Het tumult van de tijd. Het verhaal vertelt een episode uit het tragische leven van de briljante Russische componist Sjostakovitsj. Wereldberoemd, maar tegelijkertijd volledig overgeleverd aan de grillen van dictator Stalin. Hoe veel is het waard om een genie te zijn, wanneer je in je leven voortdurend moet balanceren tussen angst en opportunisme? Vanaf het moment dat Stalin was weggelopen bij de opvoering van een van Sjostakovitsj’ werken en partijkrant Pravda in 1936 er een vernietigende recensie over schreef, was hij zijn leven niet langer zeker. Hartverscheurend is de scène waarin hij ’s nachts alvast maar met zijn koffer bij de lift van zijn appartement gaat staan, zodat zijn gezin niet gewekt zal worden wanneer de geheime dienst hem ’s nachts zou komen halen.

Het veelgeprezen en succesvolle boek van Barnes heeft zeker bijgedragen aan de hernieuwde belangstelling voor Sjostakovitsj. Het vormt de inspiratie voor het vertelconcert Leven onder een tiran, uitgevoerd door celliste Lidy Blijdorp, pianist Tobias Borsboom, verteller Rens van Hoogdalem en samensteller Rina de Wolff. Naast beklemming is er ruimte voor sprankelende, ontroerende, humoristische en virtuoze momenten. De muziek van Sjostakovitsj staat centraal, maar daarnaast wordt er adembenemend werk gespeeld van zijn Russische collega’s Tschaikovski, Moussorgski, Stravinski en Prokovjef.

Vrijdag 15 december 2017, 20.15 uur

€ 20,- voorverkoop /€ 22,50 aan de zaal – cjp € 2,50 korting

Kaarten zijn te koop bij boekhandel Post Scriptum en natuurlijk zijn wij aanwezig met een boeken- en cd tafel.

Speciaal arrangement met Vintage’Lein

De sfeervolle winkel Vintage’Lein, aan de Hoogstraat op een paar minuten lopen van ’t Huis te Poort, ademt nostalgie naar de vooroorlogse jaren. U wordt hier rond 18.00 uur ontvangen door Marjolein Tuasela met een hapje en een drankje in Russische stijl. In deze bijzondere setting zal een hoofdstuk worden voorgelezen uit het boek Alles begint bij Bach van Merlijn Kerkhof, waarin een korte inleiding wordt gegeven over het leven en werk van Sjostakovitsj. Daarna wordt er naar ’t Huis te Poort gewandeld. Op weg daarnaartoe kunt u genieten van een bescheiden, maar bijzondere maaltijd. Voorafgaand aan het vertelconcert heeft u nog voldoende tijd om te genieten van een kopje koffie.

 Vrijdag 15 december 2017, 18.00 uur

Vintage’Lein, Hoogstraat 86A, Schiedam, tel. 06 44 10 56 53, www.vintagelein.nl


De rijwielbrancard, Schiedam 1901-1930 - Elise Wensvoort-Oranje

De dag- en nachtrapporten van de Schiedamsche politie zijn voor genealogen zoals Elise Wensvoort-Oranje een bron van onschatbare waarde. Elise vond er informatie over de rijwielbrancard, een voor vele onbekend vervoer voor zieken vanaf 1914. Maar er is meer te vinden zoals de opkomst van het automobiel die ongelukken met zich meebracht, ongevallen tijdens de noeste arbeid, moord, kwajongensstreken en brand.                                                                                                                                                              
Het is maar een greep uit de politierapporten van toen, maar het geeft een fraai beeld van een tijd waarin armoede en crisis de boventoon voerden.

Elise Wensvoort-Oranje geeft de Schiedammer van toen, jong of oud, een gezicht. Verdrietige en moedige verhalen, maar menselijk en persoonlijk. De gewone Schiedammer uit het begin van de vorige eeuw is met dit boek geportretteerd.

Het boek telt 298 pagina's  en de prijs is 17,95.

Verschijnt 15 december 2017

.


Eindejaarsactie/Readr.

In onze vorige nieuwsbrief hebben we er al aandacht aan besteed, want dit jaar hebben we weer een mooie eindejaarsactie. Koop tussen 24 november en 24 december 2017 voor minimaal € 25,- aan boeken bij ons en ontvang een kortingsbon t.w.v. € 5,-. Vanaf woensdag 27 december 2017 t/m zaterdag 27 januari 2018 kun je de kortingsbon inwisselen bij aankoop van een van de honderd speciaal geselecteerde titels.

Maak het ons en jezelf helemaal makkelijk en installeer de Readr-app op je telefoon. Die kun je vinden in de Playstore of Appstore.  Dan krijg je de waardebon na je aankoop automatisch binnen in de app of via de mail en heb je hem altijd bij je. Ook krijg je nog automatisch een reminder dat de bon kan worden ingeleverd.


Boek van het jaar

Het kiezen van het beste boek van het afgelopen jaar kan soms best een moeilijke opdracht zijn, maar dit jaar waren we er snel uit.

Van Nino Haratischwili verscheen begin van het jaar Het achtste leven (voor Brilka). Een prachtig familieverhaal dat zich afspeelt in de roerige twintigste eeuw in Georgië en de Sovjet-Unie. Het pakt je op en neemt je mee op reis, voert je langs verschillende leden van een Georgische familie, die leven en lijden onder het communistische regime van de Revolutie tot de val van het systeem. Een prachtig boek om cadeau te geven of te krijgen en om daarna de kerstdagen mee door te komen.

Lees Gerbens lovende recensie hier.


Ook deze CD's hebben wij op voorraad

Een kleine selectie uit onze CD voorraad:
The Rolling Stones, On Air - U2 Songs of Experience - Het beste uit de Top 2000 - Neil Young - Visitor - Nick & Simon - Aangenaam - Vreemde kostgangers, Nachtwerk.

Natuurlijk kunnen we cd's en DVD's ook altijd voor jullie bestellen!


Boekentips


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter