Beste, , Hier een nieuwsbrief van PostScriptum.

Lunchlezen 2014-2015

Lunchlezen 2014-2015

Informatie
En zo rollen wij het derde seizoen Lunchlezen binnen. Met trots presenteren wij jullie een schitterende mix van debutanten, gevestigde schrijvers en een journaliste. Gevarieerder kunnen wij het niet maken.
In volgorde van optreden ontvangen wij Jannah Loontjes, Jaap Robben, Annegreet van Bergen, Ernest van der Kwast en Rosita Steenbeek. Alle lunchlezingen zijn op de eerste zondag van de maand. En het belangrijkste: de kaartverkoop is gestart.
Alle zondagen vangt Lunchlezen aan om 12 uur. In de pauze krijgen de bezoekers een lunch aangeboden. Tegen 14 uur zijn de lezingen afgelopen. De entree per zondag is € 7,50, m.u.v. Rosita Steenbeek. Dan is de entree 10,00. Tekent u in voor alle vijf de lezingen dan betaalt u slechts € 32,50 en dit is inclusief lunch. En de lunch geldt ook bij losse kaartverkoop. 
Verder willen wij een goede traditie in stand houden. Elke zondag verloten wij onder onze gasten een gesigneerd exemplaar van de optredende auteur.
Voorafgaande aan elke lezing publiceren wij op onze website informatie over de auteur met links naar interessante websites.
De kaarten van alle lezingen zijn vanaf dit moment te koop bij onze boekhandel. Raadpleeg altijd onze website over het programma. Schrijvers kunnen zich, om welke reden dan ook, afmelden. Wij zullen altijd een alternatief aanbieden.

Zondag 2 november 2014 - Jannah Loontjes
jannahMisschien wel niet beschrijft vier dagen uit het leven van Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin social media en een grote keuzevrijheid het leven veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken. We chatten, WhatsAppen, twitteren, Facebooken en worden online verliefd .Deze enkele dagen uit Mascha’s leven schetsen een hedendaags beeld waarin velen zich zullen herkennen. Ze beleeft losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze de strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden. Misschien wel niet is een uitzonderlijk rijke roman, waarin niet alleen de lotgevallen van een jonge vrouw worden beschreven, maar ook de belangrijke thema’s van deze tijd worden behandeld – een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om te durven kiezen.

Zondag 7 december 2014 - Jaap Robben
jaapJaap Robben schreef ons een ansichtkaartje waarin hij ons bedankte voor ons enthousiasme voor zijn debuutroman Birk, het boek dat tot één van onze zomertips behoorde. Het is een beklemmend verhaal over de puber Mikael die met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen woont. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.
Robben is één van de meest talentvolle jonge schrijvers die wij hebben!Zondag 4 januari 2015 - 
Annegreet van Bergen
annegreetIn 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’ ‘In 1962 zond de televisie 24 uur uit – per week!’ ‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’ Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje veranderde in een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid werd een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van een mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?
Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat wij rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Zondag 1 februari - Ernest van der Kwast
ernestHelemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam, om in de winter weer terug te keren naar de bergen. 
Zoon Giovanni Talamini besluit met deze traditie te breken. Hij is gegrepen door de poëzie en schopt het tot directeur van een groot poëziefestival. Op een dag doet zijn jongere broer Luca, die niet alleen de ijszaak in Rotterdam maar ook het mooiste meisje van het dorp heeft gekregen, hem een ongebruikelijk verzoek. Giovanni komt voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen. 
De ijsmakers is een roman over familiebanden, die moeilijker te verbreken blijken dan menigeen zou wensen. Het is tevens een roman over de poëzie van het ijsmaken en de ijzingwekkende kracht van de poëzie. 

Ernest van der Kwast debuteerde in 2005 met de roman Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen. Onder de naam Sieger Sloot publiceerde hij de roman Stand-in (2007). Tevens was hij medeverantwoordelijk voor de verhalenbundel Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken, die onder de auteursnaam Yusef el Halal verscheen. Van zijn autobiografische roman Mama Tandoori (2010) werden meer dan 70 000 exemplaren verkocht. In 2012 verscheen de novelle Giovanna’s navel.

Zondag 1 maart 2015 - Rosita Steenbeek
rositaIn haar nieuwe boek Rose vertelt Rosita Steenbeek het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rose is de dochter van een joodse moeder en een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam. In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht.
Rosita Steenbeek schrijft met Rose een boek over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.


Dank u wel - PostScriptum
Als u niet om dit bericht heeft gevraagd negeer het a.u.b.

Als u problemen hebt met lezen van deze mail, bekijk nieuwsbrief op de website

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik hier

Email: info@postscriptum.nl

Tel: 010 471 23 13

Adres: Hof van Spaland 31
3121 CA Schiedam ZH.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter