• Tel: 010 4712313
  • Hof van Spaland 31
  • 3121 CA Schiedam

En toen viel de Glasfabriek van Schiedam stil... 1899-2017

Deze zomer ging de Glasfabriek van Schiedam dicht.
Met het uitlessen van de twee grote ovens werd het productieproces aan de Buitenhavenweg beëindigd. Er werden tienduizenden flessen per dag vervaardigd en de fabriek was winstgevend, maar het Amerikaanse concern O-I vond de investering in nieuwe machines en ovens te duur. Veel personeel heeft al een baan gevonden bij andere vestigingen in Leerdam en Maastricht of bij heel andere bedrijven.
 
Fotograaf Awé Krijger en journalist en tekstschrijver Kor Kegel hebben met elkaar gemeen dat ze als kind vanuit hun slaapkamer ‘de Glasfabriek’ zagen en hoorden. De Vereenigde Glasfabrieken N.V., zoals het officieel heette. Awé Krijger en Kor Kegel maakten voor de werknemers een boek waarin het productieproces nog net op tijd in woord en beeld beschreven kon worden. Ter herinnering.
En als eerbetoon! De Glasfabriek was sinds het eind van de negentiende eeuw een begrip in Schiedam en van grote betekenis voor de Nederlandse handel in dranken en voedingsmiddelen. In elk huishouden kwamen wel producten van de Verenigde Glasfabrieken voor.
 Krijger & Kegel vertellen in hun boek hoe grondstoffen als zand, soda, kalk en nefelien met schepen en vrachtwagens aankomen en in silo’s worden opgeslagen en hoe ze verder hun ‘reis naar fles’ vervolgen. De grondstoffen worden secuur afgemeten en in een perfecte combinatie gemengd en in ovens verhit tot gesmolten glas, dat boven de verwerkingsmachines in druppels wordt ‘geknipt’. De druppels worden opgevangen in metalen vormen, die het gesmolten glas tot flessen kneden en persen. Dan volgen ingenieuze inspecties van de kwaliteit en gaan de flessen via de lopende band naar de verpakkingsmachines. Alles bij elkaar een indrukwekkend volautomatisch proces, dat toch niet zonder menselijke begeleiding kan.
 
Maar zo zal het in Schiedam nooit meer zijn. Krijger & Kegel hebben van hun afscheidsboek voor het personeel een publieksversie gemaakt

 
114 pag. met meer dan 100 kleurenfoto“s 
intekenprijs tot verschijnen € 25,00, daarna € 28,50
 
Bestellen